Συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κορινθίας


  —Σκοπός της έκθεσης είναι να δοθεί όσο το δυνατό μια σφαιρική και ουσιαστική εικόνα της αρχιτεκτονικής δημιουργίας στην Κορινθία, μέσα στα 20 τελευταία χρόνια, και να γίνει συνείδηση ότι ο ρόλος του αρχιτέκτονα είναι ένας ρόλος σύνθετος, άρρηκτα συνδεδεμένος με την εξέλιξη και τον πολιτισμό ενός τόπου.
 Από τον πρόεδρο του συλλόγου αρχιτεκτόνων Κορινθίας κ. Κ. Σπηλιόπουλο αναφέρεται: «1992-2012, εφέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ίδρυση του ΣΑΚ, Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κορινθίας και συγχρόνως συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ίδρυση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση – Αρχιτεκτόνων, που ιδρύθηκε το 1922.

Σε αυτή τη διπλή επαίτιο ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κορινθίας διοργανώνει την 2η έκθεση αρχιτεκτονικού έργου.

Η πρώτη έκθεση έγινε το 1996, με μεγάλη επιτυχία. Το βιβλίο-κατάλογος της έκθεσης κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα και βρήκε μεγάλη ανταπόκριση.

Στη 2η έκθεση συμμετέχουν με έργα τους 22 συνάδελφοι, κυρίως νέοι.



Σκοπός της έκθεσης είναι να δοθεί όσο το δυνατό μια σφαιρική και ουσιαστική εικόνα της αρχιτεκτονικής δημιουργίας στην Κορινθία, μέσα στα 20 τελευταία χρόνια, και μέσα από αυτή την εικόνα και τα ερεθίσματα και τους συνειρμούς που θα προκύψουν, να γίνει συνείδηση ότι ο ρόλος του αρχιτέκτονα είναι ένας ρόλος σύνθετος, άρρηκτα συνδεδεμένος με την εξέλιξη και τον πολιτισμό ενός τόπου.

Πρέπει επιτέλους να αρθεί αυτή η χρόνια φοβία του απλού ανθρώπου προς τον αρχιτέκτονα.

Πρέπει να γίνει αισθητό ότι ο αρχιτέκτονας, δεν είναι υποχρεωτικά εκείνος που θα δημιουργήσει το ακριβό και το εξεζητημένο, αλλά εκείνος που έχει την παιδεία και τη γνώση για να κτίσει ένα έργο ανάλογο των οικονομικών δεδομένων, με ποιότητα, αισθητική, λειτουργικότητα και αρμονική σχέση με το περιβάλλον, γεγονός που εξασφαλίζει, εκτός από την επιδιωκόμενη υπεραξία και τη γενικότερη αναβάθμιση και εξέλιξη ενός τόπου.

Είναι το γνωστικό αντικείμενο του αρχιτέκτονα που τον καθιστά ικανό να υλοποιεί ιδέες και να δημιουργεί χώρους και μορφές, επηρεάζοντας με το έργο του το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την καθημερινότητα των ανθρώπων και την ανάπτυξη.

Η χώρα σήμερα βιώνει μια πρωτόγνωρη κρίση. Κρίση οικονομική, πολιτική,  πολιτισμική, κοινωνική και κατά κύριο λόγο κρίση αξιών.

Κόντρα σε αυτή την κρίση, οι αρχιτέκτονες της Κορινθίας επιλέξαμε να εκθέσουμε στο νομό μας και να δημοσιεύσουμε στο Πανελλήνιο, έργα μας προσπαθώντας να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα,  ότι σε καιρούς που κυριαρχεί ο φόβος, η ανασφάλεια,  η εσωστρέφεια και η ισοπέδωση των πάντων, οι φορείς του πολιτισμού πρέπει να είναι παρόντες για να προβάλλουν την αξία της νηφάλιας και δημιουργικής σκέψης, με γνώμονα το σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου