Τιμή στον Άγιο Λουκά τον Ιατρό


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Άστρους σας καλεί να τιμήσουμε τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό που υπήρξε Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.Στον Ιερό Ναό μας όπως είναι γνωστό υπάρχει η εικόνα του Αγίου. Την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012 παραμονή της εορτής του το απόγευμα στις 7.30 θα πραγματοποιηθεί πανηγυρικός εσπερινός. Την Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012 ημέρα της εορτής στις 07.00 το πρωί Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Απολυτίκιο
«Νέον άγιον, του Παρακλήτου, σε ανέδειξεν, Λουκά η χάρις, εν καιροίς διωγμών τε και θλίψεων· νόσους μεν ως ιατρός εθεραπεύσας, και τας ψυχάς ως ποιμήν καθοδηγήσας· πάτερ τίμιε, εγγάμων τύπος και μοναστών, πρέσβευε σωθήναι τας ψυχάς ημών»
Κοντάκιο
«Ανεδείχθης ήλιος, νυκτί βαθεία διωγμού, μακάριε, διό και θάλπος νοητόν το εκ Θεού συ εξέχεας χειμαζομένοις, Λουκά πανσεβάσμιε».
Λίγα λόγια για την κοίμηση του



Εκοιμήθη στις 11 Ιουνίου του 1961. Οι αρχές απαγόρευσαν την εκφορά του νεκρού με τα πόδια από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πράγμα που προκάλεσε τη λαϊκή αγανάκτηση ακόμα και των αλλόδοξων. Τελικά οι αρχές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, η εκφορά έγινε στην κεντρική λεωφόρο της Συμφερούπολης και διήρκεσε τρεισήμισι ώρες. Τη νεκρική πομπή ακολούθησε πλήθος κόσμου, η κυκλοφορία σταμάτησε, ενώ τα μπαλκόνια, οι ταράτσες και τα δέντρα ακόμα, ήταν γεμάτα ανθρώπους. Παράλληλα σημειώθηκε ένα παράδοξο γεγονός, με ένα σμήνος περιστεριών που έκανε επί ώρες κύκλους πάνω από το λείψανο μέχρις ότου η πομπή έφτασε στο νεκροταφείο.Τον Νοέμβριο του 1995 ανακηρύχτηκε άγιος με απόφαση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.Στις 24-25 Μαιου 1996 ηρθε και η επισημη ανακηρηξη του απο το Πατριαρχειο της Ρωσιας. Στις 17 Μαρτίου 1996 έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του από τον αρχιεπίσκοπο Λάζαρο και μέλη της επιτροπής, μπροστά σε 40.000 περίπου παρευρισκόμενους. Βρέθηκαν η καρδιά του και τμήμα του εγκεφάλου αδιάφθορα ενώ άρρητος ευωδία εξέρχονταν απο τα λειψανά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου