Κέντρο δια βίου μάθησης στο Αστρος


Στο ενιαίο κτιριακό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Άστρους θα λειτουργήσει κέντρο δια βίου μάθησης Στο ενιαίο κτιριακό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Άστρους θα λειτουργήσει κέντρο δια βίου μάθησης

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και η ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, στο ενιαίο κτιριακό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Άστρους (όσον αφορά στους χώρους εκπαίδευσης για τη στέγαση των τμημάτων μάθησης) και στο Γραφείο Πρωτοκόλλου – Δημοτολογίου (όσον αφορά στη διάθεση χώρου διοίκησης που θα στεγάσει τα στελέχη του προγράμματος), προκειμένου να υλοποιηθεί η παροχή προγραμμάτων Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναφερόμενος στο θέμα είπε τα παρακάτω : Η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, με έγγραφό της και μετά από συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καλεί τους Καλλικρατικούς Δήμους της επικράτειας σε συνεργασία για την ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, προκειμένου να υλοποιηθεί η παροχή προγραμμάτων Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων.



Οι Δήμοι, οι οποίοι θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση, θα υπογράψουν προγραμματική συμφωνία για την ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, θα επωφεληθούν της υλοποίησης πιστοποιημένων προγραμμάτων Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων που οι ίδιοι θα επιλέξουν και το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. θα υλοποιήσει.
Στη συνέχεια οι Δήμοι θα μπορούν να επιλέξουν Προγράμματα Εθνικής ή Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας.
Α. Τα Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας απευθύνονται στους πολίτες όλης της χώρας, έχουν σχεδιαστεί και αποτυπωθεί από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης.
Β. Ως Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας ορίζονται αυτά που αποτελούν αμιγώς τοπική ανάγκη για την υποστήριξη των πολιτών και την προώθηση της τοπικής οικονομικής κοινωνικής ή πολιτιστικής ανάπτυξης.
Η διαδικασία συμμετοχής των Δήμων περιλαμβάνει:
Ορισμό των χώρων διοίκησης και μάθησης που πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές και διαθέτουν την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.
Υποβολή του φακέλου αιτήσεως συμμετοχής όπου θα περιλαμβάνει πλήρη περιγραφή των χώρων διοίκησης και εκπαίδευσης, αναλυτική αναφορά της υλικοτεχνικής υποδομής και τον ορισμό υπευθύνου εκπροσώπου του Δήμου για το Κ.Δ.Β.Μ.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας με το αρ. πρωτ. 3057 έγγραφό του, υπέβαλε Αίτηση Συνεργασίας για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Δια Βίου Μάθησης με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και προκειμένου να υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης για την Υλοποίηση Προγραμμάτων Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων μέσω Κ.Δ.Β.Μ., στο πλαίσιο των Πράξεων: «ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ
ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑΤΟΠΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΑΠ 7 & ΑΠ8» (Οι Πράξεις χρηματοδοτούνται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους).
Στη συνέχεια, ζητήσαμε από τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την γνώμη της σχετικά με την παραχώρηση χώρου στο ενιαίο κτιριακό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Άστρους. Η Σχολική Επιτροπή, με απόφασή της, συμφωνεί με την παραχώρηση χώρων στο ενιαίο κτιριακό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Άστρους για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ) προς εφαρμογή προγραμμάτων γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων.
Για το θέμα αυτό γνωμοδότησε θετικά και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου μας με  απόφασή της, με την προϋπόθεση να μην επιβαρυνθεί οικονομικά η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τα επιπλέον λειτουργικά έξοδα του Κέντρου (ΔΕΗ, τηλέφωνο, θέρμανση, καθαριότητα). Συμφώνησε επίσης να παραχωρηθεί και η αίθουσα πληροφορικής του Λυκείου Άστρους, για καλύτερη πρόσβαση των ΑΜΕΑ.
Αδάμης Παναγιώτης : Οι σχολικές επιτροπές των Δήμων έχουν λάβει μηδαμινή
χρηματοδότηση. Στα δημοτικά θα στοιβαχθούν παιδιά με λιγότερους και πιο φτωχούς δασκάλους. Στα Γυμνάσια – Λύκεια, όλο και πιο πολλά παιδιά σπρώχνονται βίαια εκτός σχολείου αφού υπάρχει αδυναμία των γονιών να πληρώνουν δίδακτρα. Στα ΤΕΙ, στα Πανεπιστήμια, καλύτερα να μην αναφερθώ γιατί θα τελειώσουμε αύριο. Αυτό που επιχειρούν και θα επιμείνουν και στον τομέα της εκπαίδευσης να πείσουν ότι λόγω της κρίσης, της άσχημης κατάστασης, ο λαός πρέπει να κάνει θυσίες. Αυτό που έχει σημασία, είναι να μην υποκύψει κανένας σε αυτό τον εκβιασμό. Καμιά διαπραγμάτευση για την ζωή και την μόρφωση των παιδιών μας. Σήμερα, που όλες οι δημόσιες δομές από την ανέχεια, το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την λεγόμενη Δια Βίου Μάθηση, φτάνει στο ύψος των 3,3 δις. € και χρηματοδοτεί τους εργολάβους ιδιωτικοποίησης των Δήμων και των λειτουργιών της εκπαίδευσης. Σήμερα με όλα αυτά, η νέα γενιά, τα παιδιά μας είναι το μεγάλο θύμα. Για να μην μεγαλώσετε μέσα στον εφιάλτη της εξαθλίωσης, μπείτε τώρα στον αγώνα. Με γνώση ότι η κάθε γενιά ανοίγει το δικό της δρόμο στον αγώνα της ζωής για ενιαίο αποκλειστικό δημόσιο και δωρεάν δωδεκάχρονο σχολείο. Έξω οι επιχειρήσεις από τα σχολεία και τις σχολές.
Πηγή: Αρκαδικές Ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου