Οι λαθροϋλοτόμοι μπαίνουν σε προστατευόμενες περιοχές


 – Μετατρέπουν την οικονομική κρίση σε περιβαλλοντική

 Μέχρι τις παρυφές των εθνικών πάρκων και δρυμών της Βόρειας Ελλάδας έχουν πλέον φτάσει οι λαθροϋλοτόμοι, εγχώριοι αλλά και «εισαγόμενοι» από γειτονικές χώρες, ενώ σε ορισμένους νομούς έχουν ήδη διεισδύσει σε προστατευόμενες περιοχές, κόβοντας πολυετή ή σπάνια είδη δέντρων και θάμνων, είτε για ίδια χρήση- θέρμανση σε κατοικίες- είτε και για εμπορία καυσόξυλων.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες των δασικών υπηρεσιών και των φυλάκων των εθνικών πάρκων, που πρέπει να περιφρουρούν περιοχές εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων στρεμμάτων, πολλές φορές με πενιχρά μέσα, η λαθροϋλοτομία καλά κρατεί: δέντρα που δύσκολα αποκαθίστανται καταλήγουν σε σόμπες και τζάκια και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα τείνει πλέον να εξελιχθεί σε περιβαλλοντική, όπως προειδοποιούν οι κατά τόπους δασάρχες, δασολόγοι, βιολόγοι και εκπρόσωποι φορέων διαχείρισης.



Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σε κάποιες περιοχές έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται πιθανές επιπτώσεις της αποψίλωσης των δέντρων στο τοπικό προστατευόμενο οικοσύστημα (π.χ. στην ορνιθοπανίδα), ενώ σε άλλες, το μόνο που κρατάει τους λαθροϋλοτόμους μακριά από τα δάση είναι η δυσπρόσιτη θέση τους, τα μεγάλα υψόμετρα ή οι κακές καιρικές συνθήκες καθ” όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι κατά τόπους δασάρχες καλούν τους πολίτες να συνδράμουν στην προστασία και διατήρηση των ελληνικών δασών, ιδίως των προστατευόμενων, καταγγέλλοντας τα κρούσματα παράνομης ξύλευσης, κατά προτίμηση επωνύμως. Κι αυτό διότι οι ανώνυμες καταγγελίες αποδεικνύονται συχνά παραπλανητικές, με στόχο να στρέψουν την προσοχή των υπηρεσιών σε άλλες περιοχές και οι λαθροϋλοτόμοι να δράσουν ανενόχλητοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου