Νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων με στόχο 3 δισ. ευρώ


 Με βαρύγδουπες και χιλιοειπωμένες, από τους αρμόδιους για τα οικιστικά θέματα υπουργούς σχεδόν όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων, εκφράσεις, όπως ότι «είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μια ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος των αυθαιρέτων» και ότι «χαράσσεται «κόκκινη γραμμή» για την αυθαίρετη δόμηση στο μέλλον», ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, άνοιξε χθες, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ακόμη έναν κύκλο νομιμοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων, με επιβολή προστίμων.

Εν μέσω αντιδράσεων και αμφισβητήσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης, που κάνει λόγο για νέο κύκλο επιβράβευσης της αυθαιρεσίας, για εισπρακτικούς σκοπούς, ο κ. Καλαφάτης όρισε στους βουλευτές όλων των κομμάτων πενθήμερη προθεσμία να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο νέο νομοσχέδιο το οποίο θα είναι έτοιμο να δοθεί για διαβούλευση περί τα μέσα Φεβρουαρίου.



Χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, εξέφρασε το φόβο μήπως η κυρίαρχη εισπρακτική λογική της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης επικρατήσει ακόμη και για τα πιο κραυγαλέα αυθαίρετα, εις βάρος κάθε περιβαλλοντικού κανόνα. Πάντως ο κ. Καλαφάτης, αναζητώντας πολιτικές συναινέσεις, είπε ότι «η πρωτοβουλία του αποτελεί πρόκληση για το πολιτικό δυναμικό» και ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συμμαχήσουν σε ευαίσθητα κοινωνικά όσο και περιβαλλοντικά πεδία».

Ελκυστικά πρόστιμα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος υπόσχεται ότι με ελκυστικά πρόστιμα θα δίνει δυνατότητα οριστικής νομιμοποίησης σε ένα ευρύτατο φάσμα αυθαίρετων κτισμάτων, που βρίσκονται σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές.

Το νέο νομοσχέδιο έρχεται ως συνέχεια της τακτοποίησης αυθαιρέτων που ισχύει τους τελευταίους 16 μήνες και προβλέπει, για όσα αυθαίρετα υπάγονται στη ρύθμιση, εξαίρεση από την κατεδάφιση για 40 χρόνια και δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου.

Η εφαρμογή του νόμου 4014/2011 για τις τακτοποιήσεις «τρέχει» από την 21η Σεπτεμβρίου 2011 μέχρι την 31η Μαΐου 2013, με έξι συνεχόμενες παρατάσεις για την υποβολή δηλώσεων και καταβολή προστίμων. Το νέο νομοσχέδιο έρχεται λοιπόν να δώσει νέα διέξοδο νομιμοποίησης αυθαιρέτων και «φιλί ζωής» στην εισπρακτική επιχείρηση προστίμων αυθαιρέτων, συνολικού ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ.

Το θεσμικό πλαίσιο για τις τακτοποιήσεις, στο οποίο έχουν γίνει ήδη «μπαλώματα» με 8 συμπληρωματικές νομοθετικές ρυθμίσεις, 5 ερμηνευτικές εγκυκλίους και 110 επεξηγηματικές ανακοινώσεις, τρίζει. Παράλληλα, οι ειπρακτικοί στόχοι, λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τους πολίτες, κινούνται μέχρι τώρα μόλις στο 30%, με προσδοκώμενες εισπράξεις μικρότερες των 1 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ στις 15 Φεβρουαρίου εκδικάζεται εξ αναβολής στο ΣτΕ προσφυγή με αίτημα να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Ευαίσθητα σημεία, σύμφωνα με τις επιταγές του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, είναι η χρήση επίσημων εγγράφων και δικαιολογητικών για την υπαγωγή ακινήτου στη ρύθμιση, η λειτουργία του μηχανισμού «περιβαλλοντικού ισοζυγίου», ο οποίος έχει σχεδόν εξουδετερωθεί, αφού οι πόροι του «πράσινου ταμείου» μεταφέρονται σε ποσοστό 97,5% στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα δεν κινείται ο πολεοδομικός σχεδιασμός που έχει από το νόμο συνδεθεί με τις τακτοποιήσεις.

Κτισμένα σε δάση

Η «κόκκινη γραμμή», που είπε ο κ. Καλαφάτης, αναμένεται να αφορά αυθαίρετα που είναι κτισμένα σε δάση, δασικές εκτάσεις, αιγιαλούς, παραλίες και άλλες προστατευόμενες περιοχές, τα οποία θα εξαιρεθούν από τη νομιμοποίηση και θα κρίνονται κατεδαφιστέα.

Προκειμένου η Πολιτεία να δώσει την εικόνα ότι τηρείται ο νόμος και να… πείσει τους αυθαιρετούχους να περάσουν από το ταμείο, το ΥΠΕΚΑ, όπως αποκάλυψε η «Ε», σχεδιάζει παράλληλα κατεδαφίσεις σε κραυγαλέες περιπτώσεις αυθαιρέτων για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου