3ο φεστιβάλ «Μάνα γη» στο φαράγγι της Γκούρας στη Γορτυνία

 Φαράγγι Γκούρας και ποταμός Τουθόα: Δύο μοναδικά φυσικά τοπία που μπορούν να προσφέρουν πολύ στον τουρισμό της Γορτυνίας

Ο Δήμος Γορτυνίας και ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Όμιλος Γκούρας θα διοργανώσουν το Σάββατο 3 Αυγούστου στις 8:30 το 3ο Φεστιβάλ με τίτλο «Μάνα Γη». Στο φεστιβάλ θα γίνει συζήτηση και αναφορά στην προσφορά του φαραγγιού της Γκούρας και του ποταμού Τουθόα στην ανάπτυξη της Γορτυνίας. Θα ακολουθήσει δημοτικό – λαϊκό γλέντι.

Ο χείμαρρος της Γκούρας ξεκινά από τις παρυφές του Αρτοζήνου, στης “Γριάς το σωρό”, διέρχεται πολύ κοντά στην Κοκκινοράχη, σμίγει με τον ποταμό Τουθόα ή Λαγκαδινό κάτω από την Αετοράχη και συνεχίζουν την κοινή  πορεία τους προς τη θάλασσα σμίγοντας με άλλα ποτάμια.



Η Γκούρα κάποτε αποτελούσε πηγή ζωής για τους κατοίκους των γύρω χωριών. Τώρα που οι συνθήκες διαβίωσης έχουν αλλάξει κεντρίζει το ενδιαφέρον να την εξερευνήσουμε, να την περπατήσουμε και να απολαύσουμε τις ομορφιές της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα της Γκούρας κάτω από την Κοκκινοράχη. Υπάρχει ένα πραγματικό φαράγγι με πανύψηλους βράχους εκατέρωθεν, στενά περάσματα και λίμνες συνολικού μήκους περίπου 320 μέτρων, δημιουργώντας μια εικόνα που σίγουρα θα καλύψει τις προσδοκίες και του πιο απαιτητικού!

Κάτω από το χωριό Τουθόα κυλάει ο ομώνυμος ποταμός. Το ποτάμι ξεκινάει από την περιοχή των Λαγκαδίων, κοντά στον οικισμό του Αγίου Νικολάου, διασχίζει ένα μεγάλο τμήμα της Γορτυνίας και 3 πρώην δήμους (Λαγκαδίων-Τροπαίων-Ηραίας) και εκβάλλει στον ποταμό Λάδωνα στα όρια του πρώην δήμου Ηραίας. Κατά τη διαδρομή του προσθέτονται και άλλα νερά που αναβλύζουν από τα κεφαλάρια.

Περνά ανάμεσα από δασωμένες πλαγιές, απόκρημνους βράχους αλλά και ήμερες κοιλάδες σχηματίζοντας το ιδιαίτερου κάλλους φαράγγι του που είναι πότε άγριο και επιβλητικό και πότε ήρεμο και καταδεκτικό, η δε βατότητά του σε αρκετά σημεία είναι καλή και προσφέρεται για περιπατητικό τουρισμό αν και είναι παντελώς αναξιοποίητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου