Μανώλης Δούνιας: Ο αδικημένος πορθητής της Τριπολιτσάς

arcadiaportal
Συνεχίζοντας το αφιέρωμά μας στην ιστορία του τόπου μας, μέσα από τα μνημεία που φιλοξενεί η Τρίπολη, αυτή τη φορά θα κάνουμε μνεία σ’ έναν ξεχασμένο αγωνιστή του 1821, στον ένδοξο ναυτικό Μανώλη Γεωργίου Ντούνια ή Δούνια, το άγαλμα του οποίου βρίσκεται στην πλατεία του Ι.Ν μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Τρίπολη.
«Ανήρ πνεύματος και πονηρίας» είχε χαρακτηριστεί και όχι άδικα, αφού με την παλληκαριά του και την ευστροφία του κατόρθωσε να εφαρμόσει εκ νέου σχέδιο «Δούρειου ίππου», παγιδεύοντας τους αντιπάλους των μαχόμενων Ελλήνων Τουρκαλβανούς, έτσι όπως κανείς δεν κατόρθωσε μέχρι τότε.
Έτσι, την 21η Σεπτεμβρίου, βλέποντας να εξέρχονται απ’ την πόλη του Ναυπλίου Τουρκαλβανοί κανονιοβολιστές, άρχισε να θετεί άμεσα σε αφαρμογή τα όσα το πολυμήχανο μυαλό του μηχανευόταν, αφήνοντας άπαντες άφωνους από τον πλούτο της εξυπνάδας του και της σπιρτάδας του.



Μίλησε τη γλώσσα τους, προσφέροντάς τους αγαθά και φαγητό, κάτι το οποίο τις δεδομένες τότε συγκυρίες ήταν δυσεύρετο, και παριστάνοντας τον φίλο τους, μαζί με δύο ακόμα πατριώτες Σπετσιώτες που ήταν παρέα με τον Μανώλη Δούνια, και που συμφώνησαν με το λαμπρό σχέδιό του, προχώρησε στην επιχείρηση «Δούρειος Ίππος». Με μια σειρά γεγονότων δήθεν καλοπροαίρεσης, μιας και γνώριζε κάποιους απ’ αυτούς ήδη απ’ την Κωνσταντινούπολη, χωρίς ποτέ να αποκαλύψει τα σχέδιά του και να προδώσει την πατρίδα του προέβη στη συνέχεια του σχεδίου με αποτέλεσμα την τελική του φάση και το μεγάλο κατόρθωμα της Απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς, αφού φυσικά όπως και σε κάθε Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα χύθηκε πολύ αίμα, η Πατρίδα θρήνησε πολλά τολμηρά παλληκάρια που διψούσαν για διαφύλαξη των ιδανικών τους και για Ελευθερία.

Όμως, ο μεγάλος αυτός αγωνιστής του Έθνους, αδικήθηκε αφού η κυβέρνηση ποτέ δεν του προσέφερε καμία βοήθεια, κανένα χρηματικό «οβολό», και καμία δόξα. Η υστεροφημία του καπηλεύθηκε από μια πλαστογραφία της αλήθειας, όπου τιμήθηκε εντέλει ένας ακόμα άξιος αγωνιστής αλλά όχι δικαίως. Πρόκειται για τον Κεφάλα, ο οποίος θεωρήθηκε ότι μπήκε πρώτος στην πρωτεύουσα του Μωριά.

Τέλος, ο Μανώλης Δούνιας, καταγόμενος από την Κυνουρία Αρκαδίας και συγκεκριμένα απ’ το Λεωνίδιο, αυτός ο ευφυής ναυτικός πέθανε στην ηλικία των 65 ετών,στις 28 Φεβρουαρίου του 1855, αφού θάφτηκε στο νεκροταφείο της Αγίας βαρβάρας, αφήνοντας τέσσερις κόρες ανύπαντρες και μία χήρα σύζυγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου