Στις 140.000 οι αιτήσεις για το επίδομα – έχουν απορριφθεί οι 40.000

 Εντυπωσιακό είναι το κοινωνικό ενδιαφέρον για την παροχή έκτακτου επιδόματος από το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι αιτήσεις γίνονται κατά χιλιάδες από την πρώτη στιγμή που δόθηκε η δυνατότητα και ήδη ξεπερνούν τις 140.000 οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως χθες Δευτέρα στον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (www.gsis.gr).
Από την πρώτη επεξεργασία των αιτήσεων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι περίπου 40.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από μη δικαιούχους και για το λόγο αυτό απορρίφθηκαν, ενώ περίπου 22.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από νοικοκυριά τα οποία δικαιούνται το επίδομα και θα λάβουν συνολικά 13,5 εκατ. ευρώ.



Το κοινωνικό μέρισμα αρχίζει από 500 ευρώ (με προσαύξηση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση) και θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως 10 Μαΐου, για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως 30/4/2014.

Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 1/5/2014 έως και 31/5/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και 10/6/2014, ενώ για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 1/6/2014 έως και 30/6/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και 10/7/2014.

Με βάση τις αιτήσεις, η ΓΓΠΣ θα κάνει διασταυρώσεις στοιχείων για να προσδιορίσει τους πραγματικούς δικαιούχους.

Τέλος, θα γίνουν και δειγματοληπτικοί έλεγχοι με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου για να διαπιστωθεί το εάν τα όσα υποστηρίζουν οι δικαιούχοι του επιδόματος ισχύουν.

Νέες διευκρινίσεις

Επανήλθε με διευκρινίσεις για τις αιτήσεις σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα ο γγ Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Αναφέρει: «Η επανάληψη λένε μήτηρ πάσης μαθήσεως (έτσι μου έμαθε ο πατέρας μου παιδιόθεν), οπότε θα τα ξαναπώ μπας και τα εμπεδώσουμε. Αν τα ξέρετε, μην συνεχίσετε το διάβασμα, αλλά να μην δω ερώτηση στο fb όμως! Λυπηθείτε με.

Πρώτα διαβάζω, μετά ρωτάω. Αν το κατάλαβα με το διάβασμα δεν ρωτάω. Έτσι;

Πάμε λοιπον:

Θέλω να κάνω αίτηση γιατί ίσως και να δικαιούμαι το μέρισμα. Μπράβο, έτσι πρέπει να είμαστε θαραλλέοι και να μην δειλιάζουμε στους ιντερνετικούς σκοπέλους. Εξάλλου δουλεύουμε για να σας τους κάνουμε όσο απλούστερους γίνεται. Πραγματικά.

Καταρχήν να καταλάβουμε τι είμαι εγώ και γιατί το δικαιούμαι. Εγώ είμαι το νοικοκυριό μαζί με όλους όσους μένουν μαζί μου. Μαζί το δικαιούμαστε και μαζί το χάνουμε. Μιλάμε για την απόλυτη δικαίωση του Αλεξάνδρου Δουμά και των 3 σωματοφυλάκων (αυτοί ήταν 4 έτσι;).

Ένα ακόμη πρέπει να αποφασίσετε πριν κάνετε την αίτηση. Ποιος να κάνει την αίτηση; Η απάντηση είναι οποιοσδήποτε από όσους μένουν στο σπίτι και κάνει μόνος του δήλωση φορολογική και δεν είναι προστατευόμενο μέλος. Δεν έχει σημασία ποιος φιλοξενεί ποιον ένας από όλους που συνοικούν και κάνει μόνος του δήλωση εισοδήματος.

Αφού κατανοήσουμε αυτά θα δείτε πως η αίτηση είναι πολύ απλή.

1. Πάω https://www1.gsis.gr/webtax/socdiv/index.jsp για να μπω.

2. Έχω μαζί μου username και password όπως όταν κάνω την φορολογική μου δήλωση. Αν δεν τα ξέρω, ρωτάω τον λογιστή που μου την κάνει. Αν έχουν χαθεί πρέπει να κάνω αίτηση για νέα και κλειδάριθμο κτλ. κτλ. Καλό είναι να αποφευχθεί. Κάνω login

3. Πάω στην αίτηση. Συμπληρώνω τα δικά μου στοιχεία. Στην επιλογή Άγαμος-Έγγαμος, η λέξη Άγαμος είναι ατυχής. Περιλαμβάνει όλους όσους είναι μόνοι στην δήλωση πχ χηρεία, διαζευγμένους κτλ. Ουσιαστικά επιλέξτε έγγαμος αν είστε παντρεμένος και άγαμος σε κάθε άλλη περίπτωση.

4. Συμπληρώνω την διεύθυνση του σπιτιού που μένω τώρα. Το τονίζω τώρα, άσχετα από το τι έχει δηλωθεί στις παλιές δηλώσεις. Επίσης δεν έχει σημασία αν μου ανήκει ή αν το νοικιάζω ή αν μου παραχωρείται δωρεάν. Απλώς βάζω το σπίτι που μένουμε όπως και να μένουμε. Πως το δηλώνω; Με τον εννιαψήφιο (χωρίς κενά) αριθμό παροχής της ΔΕΗ. Τον βρίσκετε στον λογαριασμό του ρεύματος. Αν δεν έχετε ρεύμα τότε επιλέγετε Δεν υπάρχει παροχή και γράφετε την διεύθυνση με το χέρι. 99% όμως πάτε με την παροχή.

5. Μετά προσθέτετε τα μέλη ένα ένα. Πατάτε για κάθε ένα «Προσθήκη μέλους» και το βάζετε. Τον/την σύζυγο αν υπάρχει, τα προστατευόμενα, δηλώνοντας αν έχει κάποιος αναπηρία και τελικά όλους τους άλλους συνοικούντες. Και εδώ η λέξη φιλοξενούμενος είναι ατυχής Συνοικών είναι το σωστό. Δεν έχει σημασία αν έχει μέρος του ακινήτου άρα δεν φιλοξενείται. Απλώς μπαίνουν όλοι οι υπόλοιποι που μένουν μαζί σας και δεν είναι στην δήλωση σας.

6. Γράφετε τον IBAN ενός λογαριασμού για να κατατεθούν τα χρήματα. Μόνο τους αριθμούς χωρίς κενά και χωρίς το αρχικό GR. Δεν έχει σημασία ποιανού είναι ο λογαριασμός, δεν θα το ελέγξουμε. Τα χρήματα θα κατατεθούν όπου μας πείτε.

7. Δώστε τηλέφωνο και email για να σας ειδοποιήσουμε για το οριστικό αποτέλεσμα της αίτησης.

8. Οριστικοποιείτε αν όλα είναι όπως πρέπει. Η αίτηση λέει πως οριστικοποιήθηκε κανονικά.

9. Πατάτε την εκτύπωση της αίτησης. Θα σας στην βγάλει στην οθόνη και θα σας λέει αν το αποτέλεσμα είναι θετικό ή αρνητικό. Τότε θα ξέρετε προσωρινά αν το δικαιούστε. Θα σας ειδοποιήσουμε στα τηλέφωνα/email που μας δώσατε.

10. Αυτό ήταν! Αν κάτι πήγε λάθος (πχ δώσατε λάθος ΙΒΑΝ), διαγραφή αίτησης και πάλι από την αρχή.

Αίτηση για Μέρισμα σε 10 απλά βήματα. Μέχρι και σε βιβλίο το βγάζω…

Ελπίζω να την κάνετε στο λεπτό!»

Από aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου