"Η' ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ''-ΣΤΟ «ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΩΝΟΣ» ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ-

Ο καθιερωμένος Εσπερινός στο «Βήμα του Γαλλίωνος», στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Κορίνθου πραγματοποιήθηκε απόψε το βράδυ, με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και την συμμετοχή χιλιάδων πιστών. Η αξιοθαύμαστη αυτή εκδήλωση πραγματοποιείται σε όλους τους Αρχαιολογικούς χώρους των πόλεων, απ’ όπου διήλθε ο Απόστολος Παύλος, άρα και στην Κόρινθο, στην οποία όχι μόνο διήλθε αλλά και διέμεινε πλέον του ενάμισι χρόνου, μεταφέροντας το Ευαγγελικό κήρυγμα στην Ελλάδα.





Στην Ι. Μητρόπολή μας επιφυλάχθηκε η ιδιαίτερη ευλογία, ώστε η Αρχαιολογική σκαπάνη να ανακαλύψει το ακριβές μέρος, το γνωστό «Βήμα» για το οποίο πολύτιμες πληροφορίες μας παρέχει το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων της Καινής Διαθήκης, όπου ο Απόστολος μας προπηλακισθείς οδηγήθηκε να απολογηθεί στον Ρωμαίο ανθύπατο της Αχαΐας Γαλλίωνα γιατί «εκήρυττε Χριστόν και τούτον Εσταυρωμένον».



Στον ιστορικό αυτό χώρο και σε ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα σύμφωνη με τις προδιαγραφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τελέσθηκε κι’ εφέτος ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών & Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, πλαισιωμένου υπό των Σεβ. Μητροπολιτών, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, ο οποίος και εκφώνησε τον Πανηγυρικό Λόγο, Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, Νειλουπόλεως κ. Γενναδίου, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Φωκίδος κ. Θεοκτίστου, του Θεοφ. Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου, ως και του Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.


Την εκδήλωση τίμησαν τόσο οι τοπικές Αρχές του Νομού μας όσο και οι εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και λοιπών Αρχών και φορέων από όλη την Κορινθία, η δε χορωδία «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ» υπό την διεύθυνση του κ. Αναστασίου Γκιούλη, η φιλαρμονική του Δήμου Κορινθίων υπό την διεύθυνση της κ. Γλυκερίας Μωραϊτάκη και το στρατιωτικό άγημα μαζί με άλλα «αγήματα» Κοινωνικών και Πολιτιστικών Φορέων λάμπρυναν ιδιαίτερα την τελετή. Άξια αναφοράς υπήρξε η παρουσία του πολυπληθούς ευσεβούς λαού, από όλες της Αρχιερατικές περιφέρειες της Ιεράς Μητροπόλεως μας, που μερίμνη των Αρχιερατικών Επιτρόπων ήλθαν και κατέκλυσαν τον Αρχαιολογικό χώρο για να τιμήσουν τον Προστάτη Απόστολό μας.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος στην άρτια θεολογικώς, και εξόχως τεκμηριωμένη και εμπνευσμένη ομιλία του χαρακτήρισε τον Απ. Παύλο ως τον «κατ’ εξοχήν εκκλησιαστικώτερο των Αποστόλων», αφού η ομοιότητα ή καλύτερα η ταυτότητα της διδασκαλίας του (του Ευαγγελίου του Απ. Παύλου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε) με την Θ. Λειτουργία της Εκκλησίας μας είναι εμφανής και διαπιστωμένη. Αυτός δήλωσε με σαφήνεια τον Τριαδοκεντρικό χαρακτήρα της όλης δημιουργίας του Θεού, Αυτός «ανάγκασε» τον Ιερό Χρυσόστομο να φωνήσει «Παύλου του Θεολόγου η ουράνιος σάλπιγξ» και Αυτός συνεχίζει με την βροντώδη του φωνή, αν και πέρασαν δύο χιλιάδες χρόνια από τότε, να στέκεται και σήμερα νοερώς σ’ αυτήν εδώ την ιστορική πόλη, την πόλη της Κορίνθου και δια μέσου της δικής του λυτρωτικής «Δαμασκείου πορείας» να μας ποδηγετεί ώστε να λυτρωθούμε από την αντίστοιχη «Δαμάσκειο πορεία της συγχρόνου ανθρωπότητος».


Αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε εκ καρδίας τους προσκεκλημένους του Αρχιερείς, τους παρισταμένους πιστούς αλλά και όλους όσους έχουν καταστήσει τον Εσπερινό του Βήματος του Γαλλίωνος μια αξιομνημόνευτη Πανορθοδόξως Λατρευτική Σύναξη όπως τον Δήμαρχο Κορίνθου κ. Αλέξανδρο Πνευματικό, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους Υπαλλήλους του Δήμου, τους Ιερείς μας, τις Μοναστικές αδελφότητες, το Εκκλ. Συμβούλιο του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αρχ. Κορίνθου, τα Σώματα Ασφαλείας και τους Διοικητές τους (τον Στρατό, την Αστυνομία, την Τροχαία, την Ασφάλεια, τους εθελοντές Πυροσβέστες), την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Κ.Α.Σ., ιδιαιτέρως δε τους φύλακες του Αρχαιολογικού χώρου, που αν και αργία παρέστησαν και υπό την επίβλεψή τους πραγματοποιήθηκε ο Εσπερινός, τα εκλεκτά σωματεία των Ιεροψαλτών, που λάμπρυναν με την συμμετοχή τους την τελετή, και τα Μ.Μ.Ε. (Αθηναϊκά και τοπικά).


Την εκδήλωση έκλεισαν οι νέοι του Συλλόγου «ΑΠΟΛΛΩΝ» και των Κατηχητικών της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Αρχαίας Κορίνθου, που φορώντας τοπικές ενδυμασίες, παρουσίασαν πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα στην κεντρική Πλατεία του χωριού υπό τα χειροκροτήματα και τις θερμές επευφημίες όλων των παρισταμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου