Εορτή της Αγίας Παρασκευής στην Αγία Σοφία Κυνουρίας

Η χθεσινοβραδινή βροχούλα που έπεσε στο χωριό μας κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, δεν εμπόδισε τους εξήντα περίπου προσκυνητές να ανηφορίσουν στο ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων και να εορτάσουν την εορτή της Αγίας Παρασκευής που, ως γνωστό, συνηθίζεται να εορτάζεται εκεί τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, λες και η Αγία είχε κάνει συμφωνία με τα στοιχεία της φύσης, η βροχή σταμάτησε μετά το πέρας του Εσπερινού, με αποτέλεσμα το τοπίο γίνει ακόμα ομορφότερο μέσα στο καλοκαίρι, μυρίζοντας φθινόπωρο. Κατάκατσε η σκόνη, η ατμόσφαιρα καθάρισε, το τοπίο πρασίνισε και η μυρωδιά των πεύκων έγινε ακόμα εντονότερη στα ρουθούνια των προσκυνητών. Οι στιγμές ήταν σπάνιες εκείνο το βράδυ στο ξωκλήσι…



Το βράδυ της παραμονής και ανήμερα, τελέστηκαν, αντίστοιχα, Εσπερινός και Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας. Έντονη ήταν και η παρουσία προσκυνητών από το Άργος, οι οποίοι κατάγονται από το χωριό μας,  έχουν δωρίσει της εικόνα της Αγίας στο εκκλησάκι κι έχουν τάμα να γιορτάζουν κάθε χρόνο όλοι μαζί, εκεί, την εορτή της.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, αυτά τα φιλότιμα παιδιά, έκαναν πάλι το θαύμα τους. Μπριζόλες, σουβλάκια και λουκάνικα στα κάρβουνα, καθώς τυριά, σαλάτες κ.α., ήταν τα εδέσματα με τα οποία περιποιήθηκαν τους προσκυνητές.

Η βραδιά ήταν χωρίς μουσική, πιο ήσυχη απ΄ ότι των Αγίων Αναργύρων (ακόμα καλύτερα για ορισμένους) και προς τέρψιν των παρευρισκομένων, εξελίχθηκε με ήρεμη συζήτηση κοινού ενδιαφέροντος για τις ομορφιές του τόπου μας και τα προβλήματά του.

Ευχαριστούμε τους πατριώτες από το Άργος, αλλά και τους Πλατανιώτες (Θ. Σπυράκη με την παρέα του), οι οποίοι μας τίμησαν με την παρουσία τους, αλλά και τον Γεώργιο Κ. Λαγοπάτη (τη σκιά του παπαΚώστα), ο οποίος προσέφερε τα κρέατα της εκδήλωσης !!!

Αυτές είναι οι εκδηλώσεις που αποτελούν το «αλατοπίπερο» της καθημερινότητας και όπως βλέπετε δεν τις χάνουμε με τίποτα, ειδικά όταν συμβαίνουν στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων και συντελούν στη συνέχιση της παράδοσης του τόπου μας…

Από το agiasofiablog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου