Καταδυτικό Πάρκο στον Τυρό

Γιατί είναι σημαντική η κατασκευή καταδυτικού Πάρκου στην θαλάσσια περιοχή του Τυρού
 Αγαπητοί συνδημότες, φίλοι της θάλασσας και του τόπου μας θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε πως αρχίζει και ωριμάζει η ιδέα δημιουργίας ενός καταδυτικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή του Τυρού. Θα προσπαθήσουμε να σας εξηγήσουμε με όσο το δυνατόν απλό τρόπο την διαδικασία χωροθέτησης - κατασκευής - συντήρησης ενός τέτοιου πάρκου τον τρόπο λειτουργίας του καθώς και τα πλεονεκτήματα που θα αποκτήσει ο τόπος μας.



Η ιδέα δημιουργίας ενός καταδυτικού πάρκου στον Τυρό άρχισε να καλλιεργείται πριν αρκετά χρόνια από κάποιους ανθρώπους οι οποίοι μετέφεραν την ιδέα τους στην προηγούμενη Δημοτική αρχή η οποία έδειξε να την αγκαλιάζει αλλά αυτοί που ανέλαβαν να την υλοποιήσουν μάλλον δεν την πίστεψαν.

Τι είναι καταδυτικό πάρκο και πως μπορεί να κατασκευαστεί:

Μια θαλάσσια έκταση έως 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα (γεωλογικού ενδιαφέροντος αν περιλαμβάνει ύφαλους η βραχονησίδες) στην οποία γίνεται πόντιση ενός πλοίου, αεροπλάνου , βαγονιών τρένων καθώς και η κατασκευή από μπετόν μεγάλων  διάτρητων όγκων δηλαδή τεχνητού υφάλου.
Στην έκταση αυτή απαγορεύεται η αλιεία με κάθε μέσο καθώς επίσης η διέλευση και η αγκυροβολία σκαφών παντός τύπου.

Με την πάροδο δύο έως τεσσάρων ετών  συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος ψαριών και άλλων θαλασσίων ειδών, τα οποία μη δεχόμενα απειλή από ανθρώπινες δραστηριότητες πολλαπλασιάζονται με γρηγορότερο ρυθμό.

Η σήμανση  του χώρου γίνεται περιμετρικά και πλην της χωροθέτησεις απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη επέμβαση επίσης για την πρόσδεση των σκαφών από τους επισκέπτες υπάρχουν μόνιμες θέσεις αγκυροβολίας.
Το πάρκο θα είναι επισκέψιμο από οποιωνδήποτε καταβάλλοντας ένα αντίτιμό ως εισιτήριο στον  για ελεύθερη κατάδυση με αναπνευστική συσκευή.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η κατασκευή του πάρκου μπορεί να γίνει από την Δημοτική Αρχή είτε από ιδιώτη.
Το πλεονέκτημα που έχει η περιοχή μας είναι ότι δεν υπάρχει υποθαλάσσια αρχαιολογική περιοχή ενώ τα νερά είναι σχετικά ζεστά με καλή διαύγεια προστατευόμενη από ακραία καιρικά φαινόμενα, χωρίς δυνατά υποθαλάσσια ρεύματα που δυσκολεύουν την υποβρύχια δραστηριότητα ενώ δεν υπάρχουν επικίνδυνα θαλάσσια είδη επιθετικά προς τον άνθρωπο.

Να σημειώσουμε πως η συντήρηση του πάρκου δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κόστος αφού ο πληθυσμός των ψαριών και λοιπών έμβιων οργανισμών γίνεται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και το μόνο έξοδο είναι η φύλαξη και η συντήρηση της σήμανσης.

Γιατί θεωρούμε πως η κατασκευή ενός καταδυτικού πάρκου είναι σημαντική για τον τόπο μας.

Στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει σημαντική μείωση η κατασκευή του καταδυτικού πάρκου θα προσδώσει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με πολλές περιοχές της  Αν. Πελοποννήσου.

Ο καταδυτικός τουρισμός θα αποτελεί ένα νέο αυτοτελές τουριστικό προϊόν, άρα θα δημιουργήσει ένα νέο τουριστικό ρεύμα με άτομα υψηλού εισοδήματος, τα οποία θα επισκέπτονται τον τόπο μας και σε περιόδους εκτός σεζόν.

Στον τομέα της αλιείας είναι βέβαιο πως τα ψάρια που θα εμπλουτίσουν την γύρω περιοχή θα είναι αρκετά με άμεση συνέπεια την συνεχή αύξηση των αλιευμάτων για τους επαγγελματίες ψαράδες που το εισόδημά τους μειώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια. αλλά και για τους ερασιτέχνες ψαράδες.

Ο χώρος του πάρκου θα λειτουργεί ως τόπος προστασίας και αναπαραγωγής του πληθυσμού των ψαριών.

Τέλος το σημαντικότερο για εμάς θα είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου της περιοχής σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και περιφρούρησης του χώρου πράγμα το οποίο δεν έχουμε δείξει έως τώρα για τον χώρο που ζούμε, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και θα τους τον παραδώσουμε.

Ελπίζουμε αυτή τη φορά πως δεν θα μείνουμε στα λόγια, αλλά θα προχωρήσουμε στην κατασκευή του πάρκου.

Είμαστε αισιόδοξοι γιατί ο Δήμος και η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι θετικοί και θα πράξουν τα δέοντα για την χρηματοδότηση της μελέτης και της υλοποίησης του έργου.

Ευχόμαστε την ιδέα να την αγκαλιάσουν οι κάτοικοι της περιοχής και να καταλάβουν την σημαντικότητα του έργου και τα οφέλη που θα έχουμε σε βάθος χρόνου.

                                                                                    Με εκτίμηση

                                                    Δημήτρης Κ. Κουνιάς & Γιώργος Μ. Μανούσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου