Το μήνυμα της επετείου της Β΄ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος

 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση οι κκ. Κατρούγκαλος και Κουίκ, οι βουλευτές Αρκαδίας Κ. Βλάσης, Κ. Ζαχαριάς και Οδ. Κωνσταντινόπουλος, το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας κυρία Εύη Τατούλη, ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Δ. Παυλής, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Γιαννακούρας και, φυσκά, ο δήμαρχος Β. Κυνουρίας κ. Παναγιώτης Μαντάς, αλλά και περιφερειακοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου, τίμησαν την 192η επέτειο της Β' Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος Κυνουρίας την Παρασκευή 17 Απριλίου.


«Πρέπει η ελληνική ιστορία να διδάσκεται στα σχολεία, σε όλες τις τάξεις, από την προϊστορία ως τη σύγχρονη. Να διαβάσουμε την Ιστορία μας, για να δούμε την πορεία των Ελλήνων στις εξάρσεις και στις ταπεινώσεις», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, ο οποίος χοροστάτησε στη θεία λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου. Και συμπλήρωσε: «Όποιος γνωρίζει την Ιστορία του, είναι ευτυχής».

«Μια πολύ σημαντική ιστορική επέτειος, που μας θυμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Αλλά και μας δείχνει τη διέξοδο. Όπως εκεί πετύχαμε παρά τις μεγάλες διαφορές, εμφανίστηκαν ενωμένοι και νίκησαν, έτσι και σήμερα οι Έλληνες μπορούμε ενωμένοι να διαφυλάξουμε την ηθική μας αξιοπρέπεια και να διεκδικήσουμε την πατρίδα που μας αξίζει», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο κ. Τέρενς Κουίκ δήλωσε: «Νομίζω ότι το 1823 έστειλε πολλά μηνύματα στους σημερινούς Έλληνες, είτε από την πλευρά της πολιτικής είτε των πολιτών. Πρέπει να παίρνουμε παράδειγμα για το τι πρέπει να κάνουμε και το τι δεν πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να κοιτάζουμε τους Ευρωπαίους όχι έρποντας, αλλά όρθιοι, με το κεφάλι ψηλά και να ζητάμε το αυτονόητο. Αυτό που έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν μπήκαμε στην Ευρώπη των λαών, των εθνών και της αλληλεγγύης».

«Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των αγωνιστών του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα, που σε τούτο τον τόπο συνέχισαν τις προσπάθειες της Επιδαύρου. Είναι συγκινητικό κανείς να θυμάται την Ιστορία, να τη συνδέει με τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας. Οι κλεφτοκαπεταναίοι της εποχής και οι πρόκριτοι, οι άνθρωποι του λαού, μεγαλωμένοι με την ελπίδα της ελευθερίας, προσπαθούσαν να κάνουν έναν αγώνα για την αξιοπρέπεια», τόνισε ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κ. Ζαχαριάς.

Ο βουλευτής Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Βλάσης έκανε λόγο για τους Έλληνες τότε, που με τη συμπεριφορά τους, μας έδειξαν ότι όταν υπάρχει σύνεση, σύμπνοια και συναίνεση, η Ελλάδα μπορεί να κάνει πολλά. «Πρέπει να μαθαίνουμε από αυτούς», υπογράμμισε ο κ. Βλάσης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠαΣοΚ κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επεσήμανε ότι ο κ. Μαντάς κάλυψε το γεγονός με τη μεστή ομιλία του. «Για να ξεφύγουμε από την κρίση, χρειάζεται ενότητα και αλήθεια πάνω απ' όλα», κατέληξε ως προς το μήνυμα της ημέρας.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης μίλησε για την πολλή δουλειά η οποία είναι απαραίτητη, προκειμένου η χώρα μας να σταθεί στο ύψος της: «Η σημερινή μέρα είναι μία από τις σημαντικότερες επετείους στη μετεπαναστατική Ελλάδα, σε μια προσπάθεια που έκανε τότε η Ελλάδα να βρει τα πατήματά της. Το Άστρος είναι μια θετική στιγμή, γιατί στιγμιαία απέτρεψε εκέινο που ερχόταν. Αλλά η Ιστορία μας μάς έχει πει και μας έχει διδάξει ότι η στιγμιαία αποτροπή δεν ήταν μόνιμη αποτροπή. Χρειάζεται πίστη στους θεσμούς και πάνω απ' όλα, σεβασμός στη δημοκρατική λειτουργία. Αλλιώς, θα επικρατήσει το χάος. Η επικαιροποίηση του μηνύματος είναι ότι χρειάζεται πολλή δουλειά».

Ακολούθως, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Γιαννακούρας υπογράμμισε τη σημασία της επετείου και έκανε λόγο για την ενότητα των Ελλήνων εναντίον των εχθρών που επιβουλεύονταν την εδαφική της ακεραιότητα τότε, και που πρέπει να διατηρήσουμε ως κράτος και στη σημερινή εποχή.

Ο δήμαρχος Β. Κυνουρίας κ. Π. Μαντάς αναφέρθηκε στην εφετινή καινοτομία σε σχέση με τον εορτασμό της επετείου, λέγοντας ότι εφέτος ο Δήμος θέλησε να τονίσει στοχευμένα την αξία του Συντάγματος που ψηφίστηκε στο Άστρος τότε και τη σημασία που είχε για τα επόμενα συντάγματα της χώρας μας, ενώ προανήγγειλε ότι στους επόμενους εορτασμούς ίσως διοργανωθούν συζητήσεις επί του θέματος.

Ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Δ. Παυλής επεσήμανε ότι το Άστρος μας έθεσε προ των ευθυνών μας, όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Β' Εθνοσυνέλευσης. «Αυτοί μας ελευθέρωσαν αλλά εμείς πρέπει να ελευθερώσουμε τη χώρα από τα οικονομικά δεινά και τα προβλήματα που δημιουργούνται και μας δημιουργούν οι υποτιθέμενοι φίλοι μας», τόνισε.

Από την πλευρά της, η κυρία Εύη Τατούλη έκανε λόγο για την ενότητα, που είναι το βασικό μήνυμα της Β' Εθνοσυνέλευσης, υπογραμμίζοντας: «Η ενότητα, η συναίνεση, η εθνική συμφιλίωση για να αντέξουν στο βάθος του χρόνου, εκείνο που πρέπει να βρούμε, είναι το σχέδιο επάνω στο οποίο θα ομονοήσουμε και να συμφωνήσουμε ότι έτσι θα πορευτεί η χώρα και οι πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου