Η Αδελφότητα Κυνουριέων στηρίζει την Τρίπολη για «Πολιτιστική Πρωτεύουσα»

Η Αδελφότητα Κυνουριέων, σωματείο πνευματικό και πολιτιστικό, με σπουδαία δράση, συμμετέχει ολόθερμα στην προσπάθεια των παν-Αρκάδων, για την ανάδειξη της Τρίπολης-Αρκαδίας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Και τούτο, γιατί η Αρκαδία συνδυάζει το φυσικό κάλλος, το αρκαδικό ιδεώδες (et in Arcadia ego),  το μύθο, το θρύλο, τον ηρωισμό και την απαρχή της απελευθέρωσης του Ελληνικού Έθνους.



Ειδικότερα η Κυνουρία, απαράμιλλου φυσικού κάλλους, με δασώδη βουνά και  δαντελωτές ακρογιαλιές, με αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, με σπουδαίες θεότητες, ήρωες και ιερά, με κάστρα, πύργους και ανεμόμυλους, με Πυράμια, με τα γραφικά και παραδοσιακά χωριά και τα φημισμένα μοναστήρια, αποτελεί κάτι το ξεχωριστό και μπορεί να παρουσιάσει πνευματική και πολιτισμική άνοδο, τουριστική, οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη.

Το σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός, ότι υπάρχει η περιοχή της Τσακωνιάς, που αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο, από άποψη γλωσσολογική, ιστορική και πολιτισμική. Οι Τσάκωνες είναι απόγονοι των Δωριέων και η τσακωνική διάλεκτος – μετεξελιγμένη δωρική – αποτελεί, μαζί με την ποντιακή – την αρχαιότερη της Ευρώπης. Η τσακωνική γλώσσα πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρηθεί, γιατί αποτελεί ζωντανό μνημείο του πνευματικού μας πολιτισμού. Άλλο σπουδαίο στοιχείο είναι και ο τσακώνικος χορός, Γέρανος ή Πυρρίχιος, κατά τους ειδικούς.

Η Τσακωνιά πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ειδικής μελέτης και φροντίδας από την Ε.Ε. Ο σπουδαίος Γερμανός γλωσσολόγος Μιχ. Δέφνερ καυχιόταν: «Είμαι ο μόνος άνθρωπος επί γης, μη Τσάκων, ομιλών και γράφων την τσακωνικήν».  Έκτοτε, εκατοντάδες γλωσσολόγοι και μελετητές ασχολούνται με την ιστορία και τη γλώσσα της Τσακωνιάς.

Εκπρόσωπό μας, στον Φορέα Διαβούλευσης που συγκροτείται, ορίζουμε τον εφημέριο του Αγίου Ανδρέα Κυνουρίας Γιώργο Πετρή, ιστοριοδίφη, μελετητή, ερευνητή και τσακωνολόγο.

Για την Αδελφότητα Κυνουριέων

Ο Πρόεδρος                               Η Γεν. Γραμματέας

Κωστής Τσούχλος                        Μαρία Τουρλούπη-Πρωτονοταρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου