72η επέτειος της μάχης του Κοσμά

 Την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015 και ώρα 11 π.μ. η Τοπική Κοινότητα πραγματοποίησε την ετήσια εκδήλωση της για να τιμήσει την 72α επέτειο της ιστορικής «Μάχης του Κοσμά», που έγινε στις 27 Ιουλίου 1943, στη θέση «ΣΤΑΥΡΟΣ», μεταξύ των Ιταλών κατακτητών και αντιστασιακών ομάδων του Κοσμά και των γύρω χωριών και την περιφανή νίκη των Ελλήνων.



Μπροστά στο μνημείο που έχει στηθεί στη θέση της μάχης, για να θυμίζει στους μεταγενεστέρους το ηρωικό κατόρθωμα των αγωνιστών, εψάλει από τον Ιερέα του χωριού π. Γεώργιο επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και τον Εθνικό Ύμνο που τραγούδησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Όταν η Ελλάδα περνούσε τις τραγικές στιγμές της κατοχής (1940 – 1944), με την καταπάτηση της εθνικής, κοινωνικής και ατομικής αξιοπρέπειας. Τις ομαδικές συλλήψεις, φυλακίσεις, βασανισμούς, θανατώσεις, λεηλασίες και στέρηση της ελευθερίας. Τότε ο Κοσμάς σύσσωμος συμμετείχε στην εθνική αντίσταση για τη λευτεριά, συνεχίζοντας την παράδοση της φυλής.

Στις 27 Ιουλίου 1943, στις 9:30 το πρωί, μια φάλαγγα Ιταλών είχε φτάσει κοντά στο χωριό στη θέση «Σταυρός», όπου τους περίμεναν οι Κοσμίτες αγωνιστές και οι συναγωνιστές τους από τα γειτονικά χωριά.. Και τότε ακούστηκε η φωνή όλου του Κοσμά. ΑΛΤ! Πετάτε τα όπλα! Ψηλά τα χέρια φασίστες… Ένας πυροβολισμός έδωσε το σύνθημα της μάχης που άναψε πέρα ως πέρα σε όλη τη γραμμή και με τέτοια ορμή που παρέλυσαν τη φάλαγγα του εχθρού και μέσα σε τέσσερις ώρες ο Κοσμάς χάρισε στην πατρίδα την πρώτη νίκη εναντίων των κατακτητών στην Πελοπόννησο.
Ο ανθρωπισμός των Κοσμιτών προς τους τραυματίες και αιχμαλώτους Ιταλούς, με την περίθαλψή τους από τις γυναίκες του χωριού και στη συνέχεια την παράδοσή τους θεωρήθηκε από τον κατακτητή ως άριστο πολεμικό ήθος και για το λόγο αυτό στη συνέχεια δεν προχώρησαν σε αντίποινα, όπως έγινε με τους ωμούς Γερμανούς που προχώρησαν στην ολοκληρωτική πυρπόληση του χωριού στις 29/30 Ιανουαρίου 1944, για την αντίστασή τους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχός μας κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος με τη σύζυγό του, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημήτριος Τρούμπας και Δημήτριος Τζοβάνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ηλίας Πήλιουρας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Παναγιώτης Σταθούσης, ο Τοπικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Τζοβάνης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κοσμιτών της Αθήνας κ. Μιχάλης Κουτσοθεοδωρής, η Γραμματέας του Συλλόγου ΠΟΚ Κοσμά κ. Θεοδώρα (Ντόρα) Βασιλακάκου και αρκετοί κάτοικοι του Κοσμά.

Κείμενο - Φωτογραφίες: Κυριακούλα Τζοβάνη

Περισσότερες φωτογραφίες στο leonidion.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου