Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου αστρονομική βραδιά...

imageΗ ομαδα αστρονομιας της βιβλιοθηκης Κορινθου διοργανωνει μια πολυ ενδιαφερουσα βραδια με το Διονύση Σιμοπουλο που θα παρουσιάσει το έργο του είμαστε όλοι αστροσκονη.
Ο Διονύσης Σιμόπουλος, ο σύγχρονος φυσικός και αστρονόμος, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, είναι από τις προσωπικότητες  παγκοσμίου κύρους.
Ένα μικρό απόσπασμα από τις σκέψεις του…




“Φαντασθείτε, όμως, για λίγο τη Γη όπως φαίνεται από το Διάστημα: ένας γαλάζιος σφαιρικός κόσμος, μετέωρος στο σκοτάδι του Διαστήματος. Ο Καρλ Σαγκάν, ένας πραγματικά φωτισμένος Αμερικανός αστρονόμος, έλεγε ότι αυτός πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη, πάνω σ’ αυτή την γαλαζόλευκη σφαίρα βρίσκονται όλοι όσους αγαπάτε, όλοι όσους γνωρίζετε, καθένα από τα δισεκατομμύρια των ανθρώπινων όντων που έχουν ζήσει μέχρι τώρα. Κάθε είδους θρησκεία και ιδεολογία, κάθε είδους οικονομικές μεταρρυθμίσεις και πειραματισμοί, κάθε κυνηγός και τροφοσυλλέκτης, κάθε ήρωας και προδότης, κάθε δημιουργός και καταστροφέας πολιτισμών, κάθε βασιλιάς και δουλοπάροικος, κάθε ζευγάρι ερωτευμένων, κάθε πατέρας και μητέρα, κάθε παιδί, κάθε εφευρέτης και εξερευνητής, κάθε ηθικολόγος και κάθε διεφθαρμένος πολιτικός, κάθε σουπερστάρ και κάθε βεντέτα της μικρής και της μεγάλης οθόνης. Κάθε άγιος αλλά και κάθε αμαρτωλός στην ιστορία της ανθρωπότητας έζησε πάνω σ’ αυτήν τη γαλαζόλευκη σφαίρα, πάνω σ’ αυτόν τον απειροελάχιστο κόκκο άμμου, στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος με τα δισεκατομμύρια των γαλαξιών, τα τρισεκατομμύρια των άστρων και τους τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων πλανήτες.

Η Γη μας, δηλαδή, δεν είναι παρά μία απειροελάχιστα μικροσκοπική θεατρική σκηνή στο απείρως τεράστιο κοσμικό θέατρο του Σύμπαντος. Ένα ζωντανό διαστημόπλοιο που κουβαλάει με ασφάλεια όλα τα είδη ζωής που βρίσκονται πάνω του εδώ και 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Εκείνο, όμως, που ο περισσότερος κόσμος δεν έχει κατανοήσει πλήρως είναι ότι ο άνθρωπος, το περιβάλλον, η Γη, δεν είναι παρά μια ασημαντότητα στην έκταση του Σύμπαντος, σημαντική μόνο για μάς που ζούμε αυτή τη στιγμή πάνω της. Παρ’ όλα αυτά, σκεφτείτε ότι όλα τα χημικά στοιχεία από τα οποία αποτελείται το ανθρώπινο σώμα φτιάχτηκαν στο εσωτερικό των άστρων. Στη διάρκεια της γέννησης του Σύμπαντος γεννήθηκαν δύο στοιχεία, το Υδρογόνο και το Ήλιο. Όλα τα υπόλοιπα που υπάρχουν ελεύθερα στη φύση, γεννήθηκαν στο εσωτερικό των άστρων, στις θερμοπυρηνικές τους αντιδράσεις και στις επιθανάτιες αστρικές τους εκρήξεις. Άρα, αφού όλα τα χημικά στοιχεία που αποτελούν τα σώματά μας γεννήθηκαν στα άστρα, είμαστε κι εμείς αστρόσκονη. Κι όταν πεθάνουμε, τα χημικά στοιχεία από τα οποία αποτελούνται τα σώματά μας θα διασκορπιστούν παντού γύρω μας, ενώ άλλα θα ενσωματωθούν σε άλλα είδη ζωής.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου