Κέντρο Υγείας Λεωνίδιου: Το ασθενοφόρο επισκευάστηκε με χρήματα των γιατρών

 Το κέντρο Υγείας Λεωνίδιου Αρκαδίας, με σπασμένο χειρουργικό κρεβάτι αλλά και με τρεις γενικούς γιατρούς καθώς και με δύο νοσηλεύτριες και χωρίς γάζες και ράμματα αλλά και με μηχανήματα τριάντα χρόνων, προσπαθούν να το κρατήσουν ανοιχτό. Ακτινογραφίες δεν μπορούν να βγάλουν διότι πήρε άδεια κύησης ο χείριστης και το ασθενοφόρο επισκευάστηκε με χρήματα των γιατρών γιατί αδιαφόρησε η 6η Υγειονομική Περιφέρεια όπου ανήκει. Ο διευθυντής κ. Ηλίας Κοντολέων μιλάει στο LIFE2DAY.GR.



Σήμερα το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR πραγματοποιείται στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, όπου θα συναντήσουμε τον κύριο Κοντολέων Ηλία, διευθυντή του τοπικού Κέντρου Υγείας. Εντοπίζουμε στο LIFE2DAY για ακόμη μία φορά την αδιαφορία τόσο του Υπουργείου Υγείας και της πολιτείας αλλά και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία ανήκει.

Η εικόνα στο κέντρο Υγείας Λεωνίδιου Αρκαδίας είναι πολύ άσχημη καθώς οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Δεν υπάρχει διοικητικό προσωπικό αλλά ούτε και τεχνικός με αποτέλεσμα να επιστρατεύεται ο Δήμος για βοήθεια σε ζητήματα που προκύπτουν.

Στη συνομιλία μας με τον διευθυντή κ. Ηλία Κοντολέων αναδεικνύονται τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί εκεί λόγω ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά, σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε προβλήματα με το ασθενοφόρο, αλλά και εξαιτίας των πεπαλαιωμένων μέσων που διαθέτουν.

Σήμερα, στο Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου υπάρχουν τρεις γενικοί γιατροί, ένας από τους οποίους είναι και ο κύριος Κοντολέων, τρεις αγροτικοί και ένας παιδίατρος. Στον τομέα της ιατρικής το Κέντρο είναι καλυμμένο, μας εξηγεί ο διευθυντής που αναφέρει πως ακόμα κι αν κάποιες φορές, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχει πίεση, το οργανόγραμμα τηρείται και οι θέσεις είναι αυτές που προβλέπονται.

Ωστόσο, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης στις υπόλοιπες θέσεις προσωπικού. Χαρακτηριστικά, υπάρχουν μόλις δύο νοσηλεύτριες από τις πέντε που όχι μόνο προβλέπονται αλλά και έχει άμεση ανάγκη η Μονάδα ώστε να θεωρείται λειτουργική. Αρκεί να σημειωθεί συμπληρωματικά, πως στα εκάστοτε Περιφερειακά Ιατρεία δεν υπάρχει καμία νοσηλεύτρια. Παράλληλα υπάρχει σοβαρή έλλειψη από διοικητικό προσωπικό. Ένα άτομο το οποίο υπήρχε σε αυτή τη θέση με απόσπαση, αναμένεται να αναχωρήσει αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στη θέση, αφού πλέον με το νέο σύστημα παραγγελιών στην Υγειονομική Περιφέρεια και την ιδιαίτερα αυξημένη γραφειοκρατία, οι αρμοδιότητες του είναι άκρως σπουδαίες.

Ο διευθυντής αναφέρει, επίσης, στο LIFE2DAY και την έλλειψη τεχνικού ο οποίος παρά τις προσπάθειες αντικατάστασης εκείνου που προϋπήρχε, δεν έχει έρθει με αποτέλεσμα να επιστρατεύεται ακόμα και ο Δήμος για βοήθεια σε ζητήματα που προκύπτουν.

Ο κύριος Κοντολέων μας εξηγεί πως υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και σε αναλώσιμα υλικά. Όπως αναφέρει στο LIFE2DAY.GR, στο Κέντρο υπάρχουν σε έλλειψη, γάζες, επιδέσμους και πλέον ακόμα και ράμματα που υπάρχουν μέρες που δεν μπορούν να κάνουν σε ασθενείς! Και εδώ, ο Δήμος έχει βοηθήσει αγοράζοντας τέτοιες προμήθειες, ενώ συμβαίνει συγγενείς κάποιους αποθανόντα να αφήνουν στη μνήμη του κάποια σχετική δωρεά. Ευτυχώς δεν παρατηρείται παρόμοιο πρόβλημα σε φάρμακα που αν και με μικρή επάρκεια, δεν παρατηρούνται ελλείψεις.

Ο διευθυντής του Κέντρου μας αναφέρει ένα πρόσφατο περιστατικό κατά το οποίο το ασθενοφόρο χάλασε και με την Υγειονομική Περιφέρεια να μην ανταποκρίνεται στο ζήτημα, έβαλαν οι ίδιοι οι γιατροί χρήματα ώστε να το επισκευάσουν και να είναι ξανά διαθέσιμο. Τώρα, άπαντες περιμένουν να εγκριθεί το κονδύλι από την Υγειονομική Περιφέρεια ώστε να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

Γενικά πάντως ο κύριος Κοντολέων μας εξηγεί πως οι βλάβες είναι συχνές καθώς τα μηχανήματα στη Μονάδα είναι όλα παλιά, κάποια ξεπερνούν τα τριάντα χρόνια, ενώ το ακτινολογικό μηχάνημα, βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες χωρίς χειριστή, αφού η κοπέλα που το διαχειρίζεται έχει φύγει με άδεια κύησης με αποτέλεσμα ακόμα και για μία απλή ακτινογραφία, να αναγκάζονται να στέλνουν τον ασθενή αρκετά μακριά από εκεί. Τέλος, συμπληρώνει πως το χειρουργικό κρεβάτι που διαθέτουν είναι… σπασμένο.

Το Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου, δέχεται έως και ογδόντα άτομα καθημερινά, αριθμός που αυξάνεται με την πάροδο του καλοκαιριού. Στην περιοχή που βρίσκεται, ο πληθυσμός ευθύνης ξεπερνά τους έντεκα χιλιάδες κατοίκους.
Της Νικολέτας Ντάμπου.

Πηγή:life2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου