Το Χρυσοβίτσι τιμά τον Κολοκοτρώνη και την πρώτη διοίκηση της Επανάστασης

Το Σάββατο και την Κυριακή 14 και 15 Μαΐου 2016 ο Σύλλογος Χρυσοβιτσιωτών, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας-Κυνουρίας και το Δήμο Τρίπολης, διοργανώνει εκδηλώσεις στο Χρυσοβίτσι για την επέτειο δύο σημαντικών γεγονότων της επανάστασης του 1821:
α)         του θρησκευτικού προσκυνήματος του αγώνα, καθώς στο Ναό της Παναγιάς στο Χρυσοβίτσι προσευχήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (2 Απριλίου 1821) και είπε την πασίγνωστη φράση του «ο Θεός υπέγραψε την ελευθερία της Ελλάδας και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του».





β) της πρώτης ελεύθερης επαναστατικής στρατιωτικής και πολιτικής διοίκησης των Ελλήνων, καθώς στο Χρυσοβίτσι υπεγράφη στις 28 Απριλίου 1821 το ιστορικό έγγραφο με το οποίο ανακηρύχθηκε αρχιστράτηγος ο Κολοκοτρώνης και παράλληλα διορίστηκε η περίφημη πενταμελής Εφορία με πρόεδρο τον Κανέλλο Δεληγιάνη.



Στις υπόψη εκδηλώσεις που διοργανώνονται για έκτη φορά φέτος  θα παραστούν ο Δήμαρχος Τρίπολης, ο Μητροπολίτης Μαντινείας-Κυνουρίας, εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, εκπρόσωπος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου. Συνημμένα αποστέλλουμε και αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο   Πρόεδρος

Συλλόγου Χρυσοβιτσιωτών
Γεώργιος Πραχαλιάς

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σάββατο 14 Μαΐου

10.00 Διεξαγωγή ημιμαραθωνίου ανωμάλου δρόμου 15 χιλιομέτρων, στη διαδρομή, Λιμποβίσι-Διασταύρωση Αρκουδορρέματος-Πιάνα-Μυλόστρατα-Χρυσοβίτσι. Η εκκίνηση θα δοθεί στο σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι και ο τερματισμός θα γίνει στην προτομή του Γέρου στην πλατεία του Χρυσοβιτσίου, επί της οποίας αναγράφεται η πράξη ανακήρυξης του σε Αρχιστράτηγο.

18:30 Διεξαγωγή επιστημονικής ημερίδας στο μουσείο δασικής ιστορίας του Χρυσοβιτσίου με αντικείμενα:

«Η πίστη του Κολοκοτρώνη και το προσκύνημά του στην εικόνα της Παναγίας στο Χρυσοβίτσι», διάρκειας 20 λεπτών. Ομιλητής: Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Ντούλιας, Πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας.
«Η ανακήρυξη της Εφορείας της Καρύταινας και του Κολοκοτρώνη ως Αρχιστράτηγου την 28η Απριλίου 1821 στο Χρυσοβίτσι», διάρκειας 20 λεπτών. Ομιλητής Σπύρος Δημητρακόπουλος, δικηγόρος, τακτικό μέλος Εταιρίας Πελοποννησιακών Σπουδών.
«Η μεγάλη δράση του Κανέλλου Δεληγιάννη ως προέδρου της Εφορείας της Καρύταινας και ο διορισμός του Δημήτριου Πλαπούτα ως διοικητή του στρατοπέδου της Πιάνας», διάρκειας 20 λεπτών. Ομιλητής: Ηλίας Γιαννικόπουλος, δικήγορος, τακτικό μέλος Εταιρίας Πελοποννησιακών Σπουδών, διδάκτωρ Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.
Κυριακή 15 Μαΐου

07:00 Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών του Χρυσοβιτσίου
07:30 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Χρυσοβίτσι, προεξάρχοντος του
Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας & Κυνουρίας κκ. Αλέξανδρου
10.20 Δοξολογία
11:00 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην πλατεία
του Χρυσοβιτσίου. Θα ακολουθήσει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας απότον κ. Ηλία Γιαννικόπουλο, τακτικό μέλος Εταιρίας Πελοποννησιακών Σπουδών, διδάκτωρ Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και τ. Πρόεδρο της Παγγαορτυνιακής Ένωσης.
11:30  Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου 11:35. Παραδοσιακοί χοροί από το Πολιτιστικό Λαογραφικό Σωματείο «Μωραΐτες» στην πλατεία του χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου