Πηγή: isthmos.gr
—"Καταπέλτης" η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Μ.Καραβασίλη για το Δήμαρχο Λουτρακίου Κ. Λογοθέτη σε επιστολή που απέστειλε αποκλειστικά στο isthmos.gr. Του καταλογίζει ότι έχει θέσει σε ενδεχόμενο ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ και η στάση του ήταν απαξιωτική. Επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα για τη ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
H Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κα Καραβασίλη στην επιστολή που θα διαβάσετε παρακάτω τονίζει ότι στην περίπτωση του Λουτρακίου «υπήρξαν ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ από τις πρόσφατες αναλύσεις και ο Δήμος ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ ΤΙΣ ΛΑΒΕΙ ΣΟΒΑΡΑ υπόψη του και να τις ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΑΜΕΣΑ προκειμένου να επιβεβαιώσει τα δεδομένα και να διενεργήσει ο ίδιος επιπρόσθετες δειγματοληψίες.
Επιπρόσθετα, ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΕΙ, όπως του ζητήθηκε, τις κατά καιρούς αναλύσεις που διενεργεί, ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΑΡΜΟΔΙΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ σχετικά.»
Ουσιαστικά λοιπόν η Ειδική Γραμματυέας του Υπουργείου διαψεύδει και επισήμως το Δήμαρχο Λουτρακίου Κ. Λογοθέτη ο οποίος δεν θεώρησε σημαντικά τα ευρήματα των Οικολόγων και δεν είδε καμία ανάγκη δημοσιοποίησης μετρήσεων που θα επρεπε να διεξάγει ο Δήμος.
Επισημαίνει επίσης ότι «εφόσον μετρήσεις-αναλύσεις δείξουν υπέρβαση του ορίου των 50ppm/l (ολικού χρωμίου) ο Δήμος οφείλει, σε κάθε περίπτωση, καταρχήν ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ, να λάβει μέτρα για την εξεύρεση άλλης προσωρινής λύσης και να μεριμνήσει για τον εντοπισμό των πιθανών πηγών ρύπανσης»
Η κα Καραβασίλη καυτηριάζει τη στάση του Δημάρχου λέγοντας ότι όλο αυτόν τον καιρό υπήρξε «απαξιωτική προς κάθε τρίτη πλευρά και με κριτήρια της επιλογής του, σε αντίθεση με αυτά που επιτάσσει η Πολιτεία, θέτοντας σε ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ .»
Επιβεβαιώνει επίσης ότι υπάρχει ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
Δείτε όλη την επιστολή.
"Αγαπητέ κύριε Ρομπόρα,
Σας ευχαριστώ – καταρχήν – για την ενημέρωση.
Παρακολούθησα το βίντεο της συνέντευξης του κ. Δημάρχου και στη βάση των δηλώσεών του θα ήθελα να κάνω, με τη σειρά μου, την ακόλουθη δήλωση:
«Καταρχήν, τα ζητήματα της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος δεν επιτρέπεται να αποτελούν πεδίο συγκρούσεων, αντεγκλήσεων ή και προσωπικής πολιτικής εκμετάλλευσης, ενώ τα επιστημονικά ευρήματα πρέπει να παρουσιάζονται ολοκληρωμένα και να μην διαστρεβλώνονται ή υποκρύπτονται.
Όσον αφορά στο πόσιμο νερό, που αποτελεί δημόσιο αγαθό, η Πολιτεία (αρμόδιο Υπουργείο Υγείας) στη βάση των κοινοτικών οδηγιών και των στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει θεσπίσει κανόνες και έχει ορίσει παραμέτρους ποιότητας του πόσιμου νερού, που πρέπει να μετρώνται, ώστε να διασφαλίζεται η διάθεση ασφαλούς πόσιμου νερού στον πληθυσμό.
Παράλληλα έχει καθορίσει και τη διαδικασία των αναγκαίων μετρήσεων (για τουλάχιστον 49 παραμέτρους) που ο κάθε Δήμος της χώρας οφείλει να τηρεί (μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του). Είναι ευνόητο ότι ο κάθε Δήμος θα πρέπει και να ελέγχεται σχετικά.
Σε κάθε περίπτωση που τίθεται σε αμφισβήτηση η ποιότητα του πόσιμου νερού, ακόμη και αν δεν έχει ακόμη πλήρως εξακριβωθεί επιστημονικά, η Πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να περιορισθεί ακόμα και ο ενδεχόμενος κίνδυνος στη δημόσια υγεία.
Το ζήτημα αυτό αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση του κάθε Δήμου της χώρας. Η υποχρέωση αυτή, πέραν από την ηθική της βάση, προέρχεται επιπρόσθετα και από την Αρχή της Προφύλαξης (Σύνταγμα Ευρωπαϊκής Ένωσης) και το άρθρο 24 του Συντάγματος.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Λουτρακίου, όπου υπήρξαν ανησυχητικές ενδείξεις από τις πρόσφατες αναλύσεις στο πόσιμο νερό (που έκαναν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο εμφιαλωμένο νερό), ο Δήμος όφειλε να τις λάβει σοβαρά υπόψη του και να τις εξετάσει άμεσα, με ψυχραιμία, υψηλό αίσθημα ευθύνης και την πρέπουσα σοβαρότητα, να συνεργασθεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να επιβεβαιώσει τα δεδομένα και να διενεργήσει ο ίδιος επιπρόσθετες δειγματοληψίες.
Επιπρόσθετα, όφειλε να δημοσιοποιήσει, όπως του ζητήθηκε, τις κατά καιρούς αναλύσεις που διενεργεί, ενημερώνοντας αρμοδίως και τους δημότες του σχετικά.
Ειδικότερα, πρέπει να γίνει σαφές ότι μία από τις παραμέτρους που εξετάζεται στο πόσιμο νερό είναι το ποσοστό παρουσίας ολικού χρωμίου, με όριο που έχει θεσπίσει η Πολιτεία, το 50 ppm/lt, όριο που κατ’ αντιστοιχία, αναλογεί και στο εξασθενές χρώμιο.
Πρέπει επίσης να γίνει σαφές ότι εφόσον μετρήσεις-αναλύσεις δείξουν υπέρβαση του ορίου αυτού (ή και άλλων ορίων εκ των 49 παραμέτρων που εξετάζονται) ο Δήμος οφείλει, σε κάθε περίπτωση, καταρχήν να απαγορεύσει τη διάθεση πόσιμου νερού, να λάβει μέτρα για την εξεύρεση άλλης προσωρινής λύσης και να μεριμνήσει για τον εντοπισμό των πιθανών πηγών ρύπανσης.
Εφόσον διαπιστωθεί πραγματικό πρόβλημα ο Δήμος – με τη συνδρομή της Πολιτείας – οφείλει να αναζητήσει , άλλους πρόσφορους τρόπους υδροδότησης των περιοχών του.
Οι αντιδράσεις του Δήμου Λουτρακίου, όλο αυτό το διάστημα του ενός περίπου μηνός από τη δημοσιοποίηση των ανησυχητικών αναλύσεων, αλλά και οι σχετικές αιτιάσεις του κ. Δημάρχου κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου, αποδεικνύουν τουλάχιστον ότι ο Δήμος Λουτρακίου λειτούργησε απαξιωτικά προς κάθε τρίτη πλευρά και με κριτήρια της επιλογής του, σε αντίθεση με αυτά που επιτάσσει η Πολιτεία, θέτοντας σε ενδεχόμενο κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Η αναφορά του κ. Δημάρχου στο θέμα «Σουσσάκι» και της εμπλοκής των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στον έλεγχο της σχετικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης (μετά από αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου) ή ακόμη και του ζητήματος της παράνομης εναπόθεσης αποβλήτων στα Γεράνεια, υπήρξε εξόχως ατυχής από κάθε πλευρά και εκτός θέματος της συνέντευξης.
Ο κύριος Δήμαρχος οφείλει να προστατεύσει το ρόλο της Δημοτικής Αρχής με ορθές θεσμικές πράξεις που αποσκοπούν πέραν των άλλων στην ουσιαστική διασφάλιση της προστασίας των δημόσιων αγαθών.
Οφείλει επίσης να αντιληφθεί ότι ο τρόπος διαχείρισης, διαχρονικά, των αποβλήτων του Δήμου του, επικίνδυνων και μη, αποτελεί πραγματική πηγή ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής του και ως εκ τούτου αποτελεί και αντικείμενο συστηματικής και εξαντλητικής έρευνας από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ.
Τέλος, η προσωπική αναφορά του κ. Δημάρχου στο πρόσωπό μου, σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, θα αφεθεί ασχολίαστη, καθώς οι πράξεις εκάστου τίθενται στη δημόσια κρίση».
Φιλικά
Μαργαρίτα Καραβασίλη
Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης
Περιβάλλοντος & Ενέργειας
ΥΠΕΚΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου