Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση - συζήτηση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας σχετικά με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) Πνευματικών ή Συγγενικών Δικαιωμάτων, χωρίς την αναμενόμενη συμμετοχή, γεγονός το οποίο σχολιάστηκε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Μπουντρούκα ο οποίος είπε δεν είναι δυνατόν για ένα τόσο σημαντικό θέμα που έχει προβληματίσει πολλούς επαγγελματίες να μην έχει την κατάλληλη απήχηση.
Στη συζήτηση παραβρέθηκε ο δικηγόρος πρωτοδικείου Τρίπολης κ. Ηλίας Κοκκίνης για να εισηγηθεί του θέματος και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη νομοθεσία των πνευματικών δικαιωμάτων.
Ο νόμος 2121/1993, «Περί Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων» αναφέρει περιεκτικά ότι οι πνευματικοί δημιουργοί, με τη δημιουργία του έργου, αποκτούν πάνω σ' αυτό πνευματική ιδιοκτησία, που περιλαμβάνει, ως αποκλειστικά και απόλυτα δικαιώματα, το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου και το δικαίωμα της προστασίας του προσωπικού τους δεσμού προς αυτό (ηθικό δικαίωμα).
Η ΑΕΠΙ και η αυτοδιαχείρηση καλύπτουν τα Πνευματικά δικαιώματα στα μουσικά κομμάτια των δημιουργών που εκπροσωπούν, ενώ η GEA καλύπτει τα Συγγενικά δικαιώματα στα μουσικά κομμάτια των καλλιτεχνών που εκπροσωπεί. Από τα πνευματικά δικαιώματα, πληρώνονται οι στιχουργοί και οι συνθέτες, ενώ από τα συγγενικά δικαιώματα πληρώνονται όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές των κομματιών.
Με αφορμή την «κάθοδο» της εταιρείας στην περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες οι οποίοι δέχτηκαν έλεγχο και καλούνται να πληρώσουν ανάλογο ποσό που θα οριστεί σύμφωνα με κάποια κριτήρια. Συνήθως η εταιρεία στην Τρίπολη ασχολείται με το θέμα των συγγενικών δικαιωμάτων.
Όπως ανέφερε και ο κ. Κοκκίνης επαγγελματίες της περιοχής έχουν επισκεφθεί το γραφείο του και έχουν ζητήσει συμβουλές και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες, έτσι ώστε να οριστεί η δικάσιμος.
Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο προκύπτει είναι κατά πόσο, πίσω μπορούν να πάνε οι αξιώσεις τους, ενώ αυτή τη στιγμή ζητούν για μία πενταετία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου