ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ



Το Σάββατο,πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Κορινθίας, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών συνάντηση-συζήτηση για το Μέλλον του αγροτικού κόσμου.
Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος, Συνεργάτης ΑΓΡΟΡΑΜΑ, Τεχν. Σύμβουλος ΠΕΝΑ (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών) και η κα Παναγιώτα Βλάχου (πρέσβειρα Αγροτικής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας) και μέλος του Επιμελητηρίου Κορινθίας οι οποίοι περιέγραψαν τα σημαντικότερα σημεία του μέλλοντος του αγροτικού κόσμου και επισήμαναν  τις προϋποθέσεις κοινής δράσης.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας κος Βασίλης Νανόπουλος στο χαιρετισμό του ανέφερε: Το Επιμελητήριο Κορινθίας έχει σκοπό να  Στηρίξει την Αγροτική Επιχειρηματικότητα. Ο Νομός Κορινθίας βασίζει μεγάλο μέρος της οικονομίας του στην αγροτική οικονομία και τον πρωτογενή τομέα. Εάν θέλουμε να συνεχίσουμε σαν χώρα, πρέπει να ξαναστήσουμε τον πρωτογενή τομέα.



Πρέπει να ξεκινήσουμε την παραγωγική διαδικασία από αυτά τα προϊόντα που καταναλώνουμε. Είναι απαραίτητο να γίνει αυτό που γίνεται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τους άλλους κλάδους της οικονομικής ζωής του τόπου.  Επομένως είναι αναγκαίο ο πρωτογενής τομέας να υπαχθεί στα Επιμελητήρια και να υποστηριχτεί από αυτά για να αποτελέσει και πάλι σημαντικό τομέα μιας βιώσιμης οικονομίας.

Με αυτό το σκεπτικό, το Επιμελητήριο Κορινθίας παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης, εξειδικευμένης πληροφόρησης στοχεύοντας στην ταχύτερη και εγκυρότερη επίλυση τυχόν προβλημάτων.    Οι αγρότες – επιχειρηματίες μπορούν να απευθύνουν τα ερωτήματά τους είτε στο Επιμελητήριο Κορινθίας είτε στο site του Επιμελητηρίου www.korinthiacc.gr συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας μια απλή φόρμα.

Η  κα Παναγιώτα Βλάχου (πρέσβειρα Αγροτικής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας) ανέφερε την ανάγκη δημιουργίας φορέα στήριξης των νέων αγροτών του Νομού Κορινθίας με σκοπό την προσαρμογή των αγροτών στα νέα δεδομένα για το 2014-2020 και την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών που μας δίνει η σημερινή κρίση,  για νέες καινοτόμες καλλιέργειες όπου θα έχουν ως αποτέλεσμα να στηρίξουν την οικονομία της Ελλάδας.

Τέλος, ανέφερε πόσο αναγκαίο είναι το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών , που όλοι οι νέοι αγρότες αναμένουν,  για να καταφέρουν να δημιουργήσουν μια νέα αγροτική οικονομία στον τόπο μας.
Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε:
Μετά τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου (23/6/2011) για την Κοινή Γεωργική Πολιτική και τις Νομοθετικές προτάσεις της Ευρ. Επιτροπής για την ΚΓΠ με ορίζοντα το 2020,όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει αφού ενημερωθούν να κινητοποιηθούν για την καλύτερη δυνατή ρύθμιση των αποφάσεων που θα ληφθούν για την Κοινή Γεωργική Πολιτική-ΚΓΠ (και για τους αγγλομαθείς CAP), και οι οποίες φαίνεται, αν όλα πάνε καλά, το φθινόπωρο 2012, επι προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο.
Η αγροτική επιχειρηματικότητα αναπτύσσεται σήμερα τελείως αστήρικτη, τόσο από πλευράς αγροτικής έρευνας και εφαρμογών, όσο και από πλευράς εκπαίδευσης και αγροτικής επαγγελματικής κατάρτισης, ακόμα και στον τομέα της μεταφοράς τεχνογνωσίας, υποστήριξης συμμετοχής σε εκθέσεις και αποστολές, επισκέψεων μελέτης, υποδοχής αποστολών κλπ, δηλαδή όσα συνήθως κάνει ένα Επιμελητήριο. Η αγροτική επιχειρηματικότητα δεν καλύπτεται σήμερα από κάποιας μορφής επιμελητηριακή δομή (Αγροτικά Επιμελητήρια ή Τοπικά Επιμελητήρια),όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες που έχουν εξ ίσου σημαντικό αγροτικό τομέα.
Οι Νέοι Αγρότες της Κορινθίας προσπάθησαν πολλές φορές να διαμορφώσουν κάποια δραστηριότητα, αλλά η αδύναμη Ένωση Νέων Αγροτών-ΕΝΑ Κορίνθου, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το επίπεδο αυτοδυναμίας και ανάπτυξης αυτοτελούς δράσης.
Οι φορείς της Κορινθίας, με πρώτο ανταποκριθέν θετικά, το Επιμελητήριο Κορινθίας, και η Ένωση Νέων Αγροτών  Κορινθίας ως θεσμική Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση (Νόμος 3147/2003, άρθρο 20), θα μπορούσαν να διαμορφώσουν συνθήκες υποδοχής ενός φορέα του αγροτικού κόσμου, που θα μπορούσε επιτυχώς να καλύψει το υπαρκτό κενό στους κοινωνικούς εταίρους.
isthmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου