Τελευταίο καλοκαίρι για 11.000 επιχειρήσεις


{images:title}  —H ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι τους επόμενους 12 μήνες θα κλείσουν 67.000 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 11.000 το επόμενο τρίμηνο ενώ συνολικά θα χαθούν 260.000 θέσεις εργασίας οι οποίες πρέπει να προστεθούν στις 78.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Δυσοίωνες όπως αναμενόταν είναι οι προβλέψεις που αποτυπώνονται στην εξαμηνιαία έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για την πορεία της ελληνικής αγοράς, σύμφωνα με την οποία 190.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο».

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, οι εγχώριες επιχειρήσεις βρίσκονται στην δυσμενέστερη θέση από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2009.

Μάλιστα, η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη δυσκολότερη στο μέλλον καθώς η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι τους επόμενους 12 μήνες θα κλείσουν 67.000 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 11.000 το επόμενο τρίμηνο ενώ συνολικά θα χαθούν 260.000 θέσεις εργασίας οι οποίες πρέπει να προστεθούν στις 78.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Σημειώνεται ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2012, δηλαδή μέσα σε διάστημα 15 μηνών χάθηκαν 322.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.



Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τζίρος των επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2012 μειώθηκε κατά 35% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011, με 1 στις 2 επιχειρήσεις να καθυστερούν από λίγες ημέρες έως αρκετές εβδομάδες να καταβάλουν τους μισθούς στους εργαζομένους τους, προχωρώντας ταυτόχρονα σε μειώσεις αποδοχών αλλά και ωρών εργασίας.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας τα προηγούμενα εξάμηνα έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος σημείωσε ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βιώνουν το φόβο, την αβεβαιότητα και την έλλειψη προοπτικής και οι εργαζόμενοι τον κανιβαλισμό στις εργασιακές σχέσεις που επέβαλαν τα μνημόνια.

Επίσης, κυρίαρχο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη ρευστότητας για το 85% των επιχειρήσεων με 1 στις 3 να καθυστερούν να πληρώσουν ενοίκια, προμηθευτές, λογαριασμούς ΔΕΚΟ και ασφαλιστικές εισφορές.

Ενδεικτικό της δεινής κατάστασης των μικρομεσαίων επαγγελματιών είναι ότι το 40% δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επειδή αδυνατεί να πληρώσει τα ασφάλιστρα στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Ενόψει αυτών των δυσμενών εξελίξεων, πάνω από 6 στις 10 επιχειρήσεις που προβλέπουν μείωση του προσωπικού τους, είναι διατεθειμένες να διατηρήσουν θέσεις απασχόλησης, εφόσον θα υπάρξει μια επιδότηση του μισθολογικού ή του μη μισθολογικού κόστους.

Μάλιστα, από ανάλογο πρόγραμμα που είχε υλοποιήσει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) πριν από ένα χρόνο, εκτιμάται ότι με την επιδότηση αυτή διασώθηκαν περίπου 150.000 θέσεις μισθωτής απασχόλησης
isthmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου