Έκθεση εξαιρετικής ποιότητας μελιού και προϊόντων μέλισσας στη Βυτίνα

Oλοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2ο φεστιβάλ μελιού στη Βυτίνα την ΚΥΡΙΑΚΉ 10 Αυγούστου. Ο δήμος Γορτυνίας σε συνεργασία με το Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας διοργανώσαν μία σειρά από εκδηλώσεις με στόχο την ανάδειξη του μελίου που είναι γνωστό ως μέλι Ελάτης Μαινάλου "βανίλια". Η εκδήλωση ξεκίνησε με σκοπό να γνωρίσει ο κόσμος τους λόγους μοναδικότητας αυτού του μελιού, αλλά και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Το μέλι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.



 Είναι αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο λόγω του υπεροξειδίου του υδρογόνου που περιέχει, της οξύτητάς του και της υψηλής συγκέντρωσης των ζαχάρων του. Βοηθά στην επούλωση των πληγών, σταματά το αίμα στις πληγές και τα τραύματα και προσφέρει ασηψία. Χάρη στις αντιβιοτικές και αλκαλικές ιδιότητές του βοηθά στην απολύμανση του στόματος και δεν δημιουργεί προϋποθέσεις τερηδόνας.

Το σύμπλεγμα του όρους Μαινάλου κυριαρχείται από το δάσος της Κεφαλληνιακής ελάτης, ενώ υπάρχουν και διάφορα άλλα είδη τοπικής χλωρίδας. Το μέλι ελάτης «βανίλια» ανήκει στην κατηγορία των μελιών από μελιτώματα, το οποίο δεν προέρχεται από τα άνθη αλλά από μια ρητίνη που παράγουν κάποιοι μικροοργανισμοί στον κορμό του ελάτου. Η συγκέντρωση του σε σάκχαρα είναι ελαφρά μικρότερη από τα άλλα μέλια, αυτό όμως που το διακρίνει είναι ότι ποτέ δεν κρυσταλλώνει, επειδή έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη, κάτω από 30%, ακόμπ και μετά από χρόνια. Είναι ανοιχτόχρωμο, θυμίζει καραμέλα ή βανίλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου